Zöldséges ‘rizs’
A rizs itt idézőjelben szerepel, mert semmi köze nincs a hagyományos főtt vagy párolt rizshez… az állaga, színe és funkciója hasonló: köret lehet bármilyen nyers főételben, vagy csak úgy is lehet fogyasztani magában, valamilyen finom szósszal.
Hozzávalók:
4 adaghoz kb 40 dkg fehérrépa (petrezselyem gyökér)
40 dkg színes zöldség vegyesen: sárgarépa, kápia paprika, kukorica, cukkini, brokkoli, édesburgonya, uborka, különböző színű paprikák…
A fehérrépát megtisztítjuk és aprítógépben morzsásra aprítjuk. Így fog kinézni:
A többi zöldséget egészen apró kockára vágjuk. Nem kell mindegyik felsorolt zöldségből venni, csak arra figyeljünk, hogy legyen benne lehetőleg minél többféle szín…
Ha ezzel megvagyunk, az aprított fehérrépát és a színes zöldségeket összekeverjük, és készen is vagyunk.
Nincs benne sem só, sem más fűszer.
Itt a zöldségek dominálnak.
A plusz ízt a szósz, vagy a fasírt, vagy az a nyers étel fogja megadni, ami mellé ezt köretnek tálaljuk. Pl így:
Zöldfűszerekkel, csírákkal lehet gazdagítani.
Tamás
A fehér répa ekkora mennyiségben nem rossz ízű? Én is félek tőle, a gyerekek meg még inkább…
Gitta Lénárt
Kedves Tamás, nem rossz ízű, sőt, nem is lehet felismerni, hogy miből készült. Nem kell félni tőle.