Lasagna
Lasagna a klasszikus recept, ahol a tésztát cukkini csíkok adják, a húsos réteg dióból, a sajtos mandulából, a paradicsomos pedig friss és aszalt paradicsomból készül.
Hozzávalók:
4-5 darab közepes cukkini
darabos rész:
15 dkg aktivált dió (beáztatva, megaszalva)
1 kávéskanál só
1 teáskanál olaszos fűszerkeverék
1 evőkanál oliva olaj
sajtos réteg:
20 dkg mandula, (vagy kesudió)
2 dl víz,
1 teáskanál só,
2 evőkanál sörélesztő pehely
cukkini darabok, amik a cukkíni csíkozásnál lemaradnak
1-2 evőkanál citromlé
néhány levél friss bazsalikom
paradicsomos réteg:
1-2 darab friss paradicsom
6-8 darab aszalt paradicsom (olajban eltett) *
½ vastag húsú kaliforniai paprika
1 szem puha datolya kimagozva
pici só
töltelék még: ½ fej jégsaláta apró darabokra vágva, 4-5 szem friss paradicsom karikára vágva
*az olajban eltett aszalt paradicsomot jobban szeretem, mert az íze remek, azonnal fel lehet használni, nem kell áztatni
Elkészítés: a cukkininek levágjuk a két végét, és uborkagyaluval hosszúkás csíkokat vágunk belőle.
Elkészítjük a darabos tölteléket: a diót aprítógépben megtörjük a fűszerekkel, olajjal. Maradjanak benne darabok, de legyen benne lágy rész is, ami összefogja. Az állaga olyan, hogy ha két ujjunk között összenyomjuk, egyben marad, nem esik szét.
Elkészítjük a sajtos részt: a hozzávalókat aprítógépben simára keverjük. Több ideig is eltarthat, amíg az edény faláról spatulával letoljuk a ráragadt anyagot. Legyünk türelmesek. Annyi friss bazsalikomot tegyünk bele, amitől szép világoszöld lesz.
A paradicsomos réteghez mindent jól összeturmixolunk.
A jégsalátát kis kockákra vágjuk. Friss paradicsomot karikára vágunk.
Összeállítás: előkészítünk egy közepes tepsit, az aljára lefektetjük a cukkini csíkokat két rétegben. Most felváltva rakjuk a különböző ízű tölteléket úgy, hogy közben karikára vágott friss paradicsom és kockára vágott jégsaláta is kerüljön a több rétegben rakott cukkini csíkok közé.
Lehet minden adagot külön tányéron összeállítani, ez egy művészet, ahogy az alkotás megszületik a tányéron 🙂
Koktél paradicsommal, csírákkal, friss hajtásokkal tálaljuk.