Sárgarépás ropogós keksz
Ez egy finom, ropogós keksz, sós, a sárgarépától kicsit édeskés, pikáns. Inkább a zöldségek dominálnak, kevés benne az olajos mag. De ez nem baj, ettől kicsit morzsolódósabb, de egyben finomabb is.
Hozzávalók: 1 tálcához (Excalibur aszalógéphez)
30 dkg sárgarépa
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
1 kis darabka zeller (kb 5-6 dkg)
1 evőkanál oliva olaj
1 húsos paradicsom leturmixolva
5 dkg csírázott-szárított hajdina megőrölve
5 dkg sárga lenmag megőrölve
2 kávéskanál Himalája só
A zöldségeket aprítógépben pici morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük az őrölt magokat, a turmixolt paradicsomot és a sót, és már mehet is az aszalógépbe. (a tapadásmentes lapon egyenletesen szétterítjük. Az aszalógépet az első órában lehet 60 fokra állítani, utána vissza kell venni 45 fokra. 4-5 óra után, amikor teljesen száraz a teteje, meg lehet fordítani, akkor már nem kell a tapadásmentes lap)
A képen látszik, hogy a színében is a sárgarépa dominál, az ízében is.