Rakott édesburgonya
Ezt a receptet sütőtökből is el lehet készíteni, sőt, még vegyesen is.
Rakhatjuk tepsibe, ahogy a rakott ételeket szoktuk csinálni. De sokkal mutatósabb ez a rakott cucc, ha egyenként a tányérokra rakjátok, ételgyűrű segítségével. Kicsit munkásabb, de megéri.
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya hámozva
10 dkg vegyes zöldsaláta levél
20 dkg dió (beáztatás után megszárítva)
10 dkg napraforgómag (beáztatás után megszárítva)
1 kisebb fej lilahagyma
1 kisebb sárgarépa
1 darabka zellergumó
1 közepes kápia paprika
só, bors, fűszerek
a kesudió öntethez:
10 dkg kesudió
1-2 evőkanál citromlé
csipet só, bors
2 dl víz
Az édesburgonyát gyufaszál vékonyra reszeljük. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk. A magokkal együtt betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk. Ízesítsük tetszés szerint, én szokásosan magyaros fűszereket használtam, só, bors, egy kis paprika…
Vegyünk elő egy kisebb tepsit vagy jénai tálat. Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batátareszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét tölteléket. A legtetejére a maradék batátacsíkok jönnek, amennyi maradt.
A tejfölhöz a magokat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk, ízesítjük sóval, citromlével (esetleg pár csepp sztívia, vagy 1 pici fokhagymagerezd is mehet bele) és a rakott batáta tetejére csurgatjuk.