Zöldséges mandulakenyér
A nyers kenyereket rendkívül változatosan és ízesen lehet elkészíteni. Magokból és zöldségekből állítjuk össze a masszát, majd pihentetjük egy éjszakán át, és reggel felszeleteljük és aszaljuk 2-3 órát. Érdemes megkóstolni, mert nagyon jól helyettesítheti a hagyományos kenyeret.
Az eddig feltett kenyér receptjeim: aszalt paradicsomos kenyér
Az eredeti kenyér recept lenmagból készül. Ahhoz, hogy a nyers étkezéssel hozzájussunk a megfelelő mennyiségű omega3 zsírsavakhoz, naponta kellene lenmagot enni. Ha ezt a kenyeret fogyasztjuk, akkor ezzel már nincs több gond 🙂 Viszont sokan vannak, akik nem szeretik a lenmag tömény ízét… no ha ezzel te is így vagy, akkor ez a kenyér a te recepted! Pont annyi lenmag van benne, amennyire szükséged van, de mégsem annyi, hogy eleged legyen belőle !!!!
Hozzávalók egy 1 kg-os kenyérkéhez:
20 dkg őrölt mandula
20 dkg zabpehely (ha gluténérzéken vagy, akkor ez lehet gluténmentes)
10 dkg arany lenmag (használhatsz barnát is, csak akkor a színe nem lesz ilyen szép világos)
20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa
20 dkg alma
só ízlés szerint
A száraz anyagokat morzsásra aprítjuk. A mandula darabkák legyenek kb olyanok, mint a lenmag…
Az almát a répákkal majdnem simára turmixoljuk, sózzuk, majd összekeverjük a magokkal. Sűrű masszát kapunk, nem kell túl sokat gyúrkászni, mert akkor nagyon tömör lesz a kenyér. Épp csak keverjük el, hogy összeálljon.
Veknit formázunk belőle, folpackba tekerjük és mehet pihenni a hűtőszekrénybe.
Pihentetés után nagyon jól lehet szeletelni, az ujjnyi vékony szeleteket rácsra tesszük és 1-2 óra alatt megszikkasztjuk. Lehet tovább is aszalni, akkor keményebb lesz, de még így is omlós, nagyon finom!
Ebből a mennyiségből 15 szelet kenyér, és egy nagyobb és egy kisebb pizza alap lett. A kenyerek 1 hétig állnak el a hűtőszekrényben, a pizza alapokat még 3,5 óráig aszaltam, ezek teljesen szárazak lettek, ők biztosan sokkal tovább el fognak állni.