Paprikás ropogós
Nagyon közkedvelt ez a sós keksz, ezzel bárkit leveszel a lábáról… ha megkínálod!
A fotókat Szelényi Dániel barátom készítette, köszönet érte!
A recept egy 9 tálcás Excalibur aszalógépre van méretezve, mind a 9 tálcára 70 dkg masszát kenünk ki, így a teljes adag 6,3 kg lesz. Ez egy sima konyhai tálban nem fér el, erre a célra érdemes egy kisebb lavórt befogni 🙂
Hozzávalók:
150 dkg aszalt hajdina csíra (a hajdina csíráztatásáról)
74 dkg sárgarépa
32 dkg petrezselyem gyökér
53 dkg dió
53 dkg napraforgó mag
53 dkg barna lenmag egészben
63 dkg lilahagyma
140 dkg paprika (színesek akár vegyesen)
12 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett)
só, magyaros fűszerek ízlés szerint
A gyökérzöldségek:
a paprikák:
Minden összetevőt morzsásra megaprítunk, ne turmixgépet, hanem aprítógépet használjuk. Akinek van Thermomix, az természetesen azt, 5,5 fokozaton. A végén sózzuk, fűszerezzük, jól összekeverjük a masszát.
Kb a negyedét vissza kell tenni az aprítóba (vagy a TM-be), és pépesre kell dolgozni, hogy legyen finomabb részecske is, ami a morzsás részt összefogja.
A zöldségek állaga aprítás után:
Tipp: ha túl sok benne a darabos morzsás anyag, akkor az aszalvány aszalás után szét fog hullani darabokra. Ha túl sok benne a homogén, finom rész, akkor pedig cipőtalpszerűen kemény lesz, nem lesz roppanós. A kettő között kell megtalálni a helyes állagot.
Így fog kinézni kikenés után: látszanak benne a színes zöldség darabok, de ott a finom kötőanyag is közöttük
Tapadásmentes lapra ki kell mérni pontosan 700 gr-ot, ezt elteríteni habkártyával, megszórni apróra vágott zöld fűszerrel és ‘stancolni’, (vagyis habkártyával vagy kés hátuljával berajzolni a mintát, ami mentén aszalás után szét fogjuk szedni darabokra) még ebben az állapotában.
Aszalás kb.:
első 2 óra 65 C
12-14 óra 44 C
3-4 óra után meg lehet fordítani, így az a része is ki tud száradni, ami a tapadásmentes lappal érintkezett. Ez úgy történik, hogy egy másik aszalótálcát a fehér ráccsal együtt fejjel lefelé ráteszünk a kekszre, megfordítjuk, majd levesszük a felső tálcát, és lehúzzuk a tapadásmentes lapot a kekszről. A továbbiakban így aszaljuk tovább a teljes száradásig.
Ha készen van, jól zárható dobozokba tesszük.