Nyers pizza 1
A nyers pizzák is sokfélék, ahány ház, annyi pizza. Ez most az egyik a sok közül, majd jön a többi is…
Az alapját aszalni kell, ez jó hír, mert előre el lehet készíteni, és ha pizzát szeretnénk enni, csak rátesszük a feltéteket, és már ehetjük is. (egy fokkal finomabb, ha a szósszal együtt még visszatesszük az aszalóba egy félórára, ilyenkor ráadásként kapjuk, hogy melegen ehetjük!)
az alaphoz:
1 csésze mandulapép (mandulatej készítéséből visszamaradt)
½ csésze őrölt lenmag
1 kanál psyllium husk (útifű maghéj)
½ csésze csíráztatott hajdina (vagy zabpehely)
2 gerezd fokhagyma
Pici só, bors, mediterrán fűszerkeverék
A pizza tésztája: a fűszerek színezik, és látszik néhány hajdina szem (vagy zabpehely darab) is egyben
A hozzávalókat turmixold össze. A hajdinát (zabpelyhet) a legvégén tedd bele, hogy maradjanak egyben hajdina szemek is benne. Miután jól összegyúrtad, aszalógép tálcájára terítsd szét, lehetőleg kör alakúra. Ez akkor fontos, ha másoknak készíted, vagy valamiért lefényképezed. A szögletes pizza is ugyanolyan finom! Aszald majdnem keményre. Ha nincs aszalógéped, akkor sincs baj, tedd villanysütőbe és kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra. Az ajtót ujjnyira hagyd nyitva, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. Ha állandóan meleg a radiátorod, vagy kandallód van, az is megteszi.
A szószhoz:
1-2 szép piros paradicsom,
2 evőkanál aszalt paradicsom apróra vágva, 2-3 órára beáztatva
1/2 fej lilahagyma
½ kaliforniai paprika
petrezselyem
A hozzávalókat összeturmixoljuk, vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg.
A megszárított pizza lapra rákenjük a szósz felét, és még 1-2 órára visszatesszük az aszalóba. Tálalás előtt rátesszük a másik felét is, majd apróra vágott zöldségekkel meghintjük. (pritamin paprika, cukkíni, retek, petrezselyem, olajbogyó, csírák)