Zserbó
Nem csak karácsonykor lehet elkészíteni ezt a finom sütit 🙂
Már feltettem a gyümölcslap receptjét, ha ez megvan, bátran nekifoghatsz a zserbóhoz 🙂
Hozzávalók:
4 db gyümölcslap (a nagy tálca lap 4 felé vágva)
25 dkg áztatott, majd megszárított dió*
15 dkg datolyapép **
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
3 dkg keserű csoki
1 teáskanál kókuszolaj
* Így aktiváljuk a nyers diót, 10-12 órára beáztatjuk tiszta vízbe, a vizet lehet gyakran cserélni. Nem elég kívül megszárítani a diót, zörgősre kell aszalni.
** A datolyapéphez a datolyát annyi vízbe áztatjuk be, mint a datolya, majd 5-6 óra áztatás után turmixgéppel simára keverjük, olyan lesz, mint egy lekvár. Mag nélküli aszalt datolyát használjunk, lehetőleg olyat, ami semmi mást nem tartalmaz, csak DATOLYÁT! Ha 15 dkg datolyapépet szeretnénk kapni, nem elég a 7,5 dkg datolya és a 0,75 dl víz, mert az így kapott mennyiségnek csak egy részét tudjuk felhasználni, mert egy része az edény falához fog tapadni, és még a kóstolási veszteséget is bele kell számolni. Érdemes többet készíteni.
A diót nem túl finomra megdaráljuk és a datolyapéppel, citromhéjjal, citromlével ízesítjük. Egy jól kenhető masszát kell, hogy kapjunk. Négy részre osztjuk a diókrémet, az első részt egyenletesen elkenjük az első gyümölcslapon. Egymás után rétegezve folytatjuk, a negyedik lapra is marad a töltelékből. Hűtőszekrénybe tesszük.
A csokimázhoz a kész csokit a kókuszolajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt süteményünkre öntjük. Egyenletesen szétkenjük, és 10 percre betesszük a hűtőszekrénybe.