Gyümölcslap
Gyümölcslap vagy gyümölcspalacsinta… ilyen néven is ismeritek
.
A nyersétkezés egyik legsokoldalúbban használható alapja a gyümölcsökből készített “lap”, vagy palacsinta. Almából készítem a legtöbbször, de barack, földieper, szeder, mandarin, narancs, és még szőlő is mehet bele, amikor itt van a szezonja.
A felhasználási módja pedig szinte végtelen, használhatod palacsintának, ilyenkor megtöltöd bármivel, és feltekered. Gyümölcsöt tehetsz bele, vagy bejglinek használod. Készülhet belőle zserbó, vagy flódni. Tortának is kiváló, akár gyümölccsel, akár diófélével töltöd meg. Ha felvágod vékony csíkokra, akkor eheted úgy, mint egy édes tésztát, édes szósszal, mákkal, dióval. Lehet szögletes, kerek, stb…
Nagy előnye, hogy sokáig eláll a hűtőben, így ha van egy kis időd, akár többet is készíthetsz, elteheted, és ha szükség van rá, csak elő kell venni, gyorsan megtöltöd valamilyen finom töltelékkel, és már lehet is enni.
Akkor lássuk, hogyan készül a gyümölcslap: Friss gyümölcsöt pépesítesz, és jól megaszalod. Milyen gyümölcsöt?
Kipróbált variációk:
alma, alma-banán, meggy-alma-banán, körte, őszibarack, sárgabarack-alma, szilva-alma, ananász-alma, földieper-banán-alma,
zöldalma-kiwi
1 tálcára kb. 50-60 dkg gyümölcs (tisztítva, aprítva mérve)
A gyümölcsöket tisztítjuk, aprítjuk, és betesszük a turmixgépbe. Nem kell hozzá víz! Ha nehezen forogna, akkor gyakran mozgassuk meg, egy erre a célra szolgáló rúddal nyomkodjuk le a gyümölcsöket.
Ha van aszalód, akkor a tálcára tedd rá a tapadásmentes lapot, és azon terítsd szét a masszát. 42 fokon 10-12 órán át kell szárítani. Ha nem egyenletesen szárad, lehet forgatni, alsókat felülre és fordítva, és a tálcákat is 180 fokkal lehet elfordítani, mert hátul jobban szárít, mint elől.
Ha nincs aszalód, akkor egy nagy tepsibe vágj sütőpapírt, és arra tedd a masszát.
Használj spatulát, vagy valamilyen műanyag lapot, amivel egyenletesen szét tudod teríteni.
Sütőben is elkészítheted: a legjobb, ha légkeveréses sütőd van, állítsd a legalacsonyabb fokozatra (50fok), és egy ujjnyira támaszd ki az ajtaját, hogy a felesleges pára el tudjon távozni. A ventillátor is azért kell, hogy mozogjon a levegő. Próbáltam sima sütőben, de elég nehezen száradt ki a cucc, a pára lerakódott az ajtó falára.
Időnként kézzel ellenőrizheted a hőfokot, de nem fog túlmelegedni.
Ezt nem kell megfordítani, teljesen ki kell szárítani. Ha készen van, lehúzod a tapadásmentes lapról, vagy a leszeded róla a papírt, és már használhatod is. (vagy teheted a hűtőbe későbbi felhasználásig)
Gellér Zita
Kedves Gitta, köszönöm, nagyon jó ötleteket adnak a receptek. Én ősszel körtéből készítettem gyümölcslapot (rengeteg körte termett a telken), fahéjat és gyömbért adtam hozzá, ami jó kombinációnak bizonyult.