Flódni
Egy újabb gyümölcslapos édesség. A gyümölcslapot magad is elkészítheted otthon.
Az alapja sima almás gyümölcslap, ezt már korábban el lehet készíteni. A háromféle töltelék pedig:
Mák:
1 csésze mák (beáztatva, megszárítva, megdarálva)
1/2 csésze datolya
narancslé
Turmixgépben masszát készítünk a hozzávalókból. Annyi narancslét kell hozzátenni, hogy egy nem túl híg, kenhető tölteléket kapjunk.
Alma:
1 nagy piros alma (hámozva, csumázva)
csipet fahéj
pár csepp citromlé,
édesítőszer, ha az alma túl savanyú lenne, de el is hagyható
Az alma felét nagylyukú, a másik felét pici lyukú reszelőn lereszeljük. Így egyszerre lesz pépes, és darabos, az állaga így lesz pont tölteléknek való. Úgy emlékszem, hogy mi nem ízesítettük csak fahéjjal, de lehet beletenni citromlét vagy édesítőszert, attól függően, hogy milyen az alma.
Dió:
1 csésze dió (beáztatva, megszárítva)
1 kanál agavé szirup (vagy méz)
1 pici reszelt citromhéj
Aprítógépben addig dolgozzuk a hozzávalókat, amíg egy finom masszát nem kapunk.
Alulra két gyümölcslap került, hogy jó erős alapot adjon a sütinek.
Az összeállítás egyszerű: az első gyümölcslapra rákenjük szépen a mákos tölteléket, majd erre ráhelyezünk egy újabb gyümölcslapot. Erre jön az almás töltelék, majd újra gyümölcslap, a diós töltelék, majd a tetejére egy újabb gyümölcslap.
Hagyni kell 2-3 órát állni fogyasztás előtt, hogy a gyümölcslap felpuhuljon.