Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta tepsiben, kesutejföllel
Télen a legegyszerűbb C-vitamin forrás a savanyú káposzta. Persze csak az igazi, ami önmagában savanyodott, hozzáadott ecet nélkül. A piacon lehet találni még ilyet, onnan lehet megismerni, hogy nem fehér, de nem is nagyon világos. Inkább sárgás a színe.
Megfőzni, megsütni vétek. Nyersen egyétek. Próbáljátok ki a levest vagy a töltött káposztát is.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
1 darab kápia paprika
1/2 lilahagyma
4-5 darab aszalt paradicsom (olajban eltett)
20 dkg áztatott dió (ez a beáztatott dióra vonatkozik, kb 15 dkg száraz diónak felel meg)
2 gerezd fokhagyma,
só, füstös paprika, őrölt bors, őrölt kömény
20 dkg répa keverék: sárgarépa, zeller, hagyma vegyesen, (a sárgarépából van benne a legtöbb)
pici só, ételízesítő ízlés szerint
két marék zöld levél, ami bármi lehet, spenót, saláta, mángold, stb.
10 dkg kesudió,
1 teáskanál citromlé,
pici só,
1 szem datolya (vagy más édesítőszer)

Itt is jól látszanak a rétegek
A savanyú káposztát leöblítjük, éles késsel kisebb darabokra vágjuk. A paprika-paradicsom-hagyma hármast kevés vízzel turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Ezt ráöntjük a káposztára, jól összekeverjük.
A beáztatott dióból a fokhagymával és a fűszerekkel elkészítjük a diós tölteléket: aprítógépbe tesszük.
A répás tölteléket is betesszük a konyhai robotgépbe, és morzsásra aprítjuk. (a diós massza után a gép tálját nem kell elmosni, nem árt egy kis dió a répának) Fűszerezzük, kóstoljuk.
A salátát (vagy más zöld levelet) megmossuk, és késsel kicsit megszabdaljuk.
Összeállítás: Egy kisebb tepsi aljára letesszük a káposzta felét, erre jön a diós töltelék, erre a zöld levelek. Egyenletesen elrendezzük a leveleket, és jól lenyomkodjuk. A leveles rétegre ráöntjük a répás tölteléket, ezt is egyenletesen elterítjük. A savanyú káposzta másik felét rátesszük a tetejére.
Erre jön még egy magból készült tejföl, amitől krémes és lágy lesz: a kesudiót kevés vízzel, sóval, datolyával, citromlével teljesen sima, tejfölszerű állagra turmixoljuk. A káposztára öntjük. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Itt még tejföl nélkül