Citromos máktorta
Ha még nincs eleged a mákból…
mákos bejgli, mákos guba, mákos mákos… a mákból sosem elég, igaz?
A mák és a citrom barátok 🙂
Hozzávalók egy 10 szeletes tortához:
az alaphoz:
10 dkg kókuszreszelék
12 dkg datolyapép (beáztatott datolya elturmixolva)
a mákos réteghez:
20 dkg őrölt mák
3 dkg őrölt kesudió
15 dkg datolyapép
1 evőkanál citromlé
1/2 citrom reszelt héja
a citromos réteghez:
10 dkg kesudió
1 dl olvasztott kókuszolaj
1 citrom leve és reszelt héja
2 kanál rizsszirup vagy méz
0,4 dl mandulatej (vagy víz)
Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az alap összetevőit jól összegyúrjuk és belenyomkodjuk egyenletesen az alapba. A tetejét kanál hátuljával elsimítjuk.
Elkészítjük a mákos réteget: az őrölt mákot, kesudiót összekeverjük a többi hozzávalóval, és rásimítjuk az alapra. A citromos réteghez mindent turmixgépbe teszünk és simára turmixoljuk. Kóstoljuk, az édességét igazítsuk az ízlésünkhöz.
Ha kész a krém, azt is a tortára öntjük. Elsimítjuk a tetejét. Hűtőszekrényben hagyjuk összedermedni.
Megszórjuk mákkal a tetejét.
Dauner János
Kedves Gitta!
20 évvel ezelött ismerkedtem meg Ferencsik Istvánnál Nagykovácsiban szombatonként ezzel a “tudománnyal”.
Most újrakezdőként a családomnak elkészítettem kedvcsinálóként (magamnak is) a citromos máktortát amibe kezdőként a datolya pépesítés nem volt sikeres, de csak 1 órát ázott a datolya, vagy a turmixom nem olyan profi, de ebbe ha nem gond kérnék segítséget, mert az alap így nagyon szétesős lett, mert nem mertem annyi baracklekvárral csalni, hisz akkor már nem is igazi. A többi részbe is mármint a közepébe is a datolya miatt nem lett a recept 100%-os, de a teteje az nagyon finom lett és estére a hütőből kiszedve már könnyen szeletelhető volt. Azt megjegyzem, hogy ami miatt ezt készítettem az bejött ugyanis egy lépcsővel közelebb kerültek a családtagjaim az élő ételekhez.
Köszönöm, ha nagy munkáid mellett van időd erre válaszolni. Sok sikert és nagy kitartást kivánok. Gratulálok
Gitta Lénárt
kedves János, a friss datolyát (ami puha, ilyen a Király datolya, vagy Medjool datolya) azonnal lehet használni, a szárított, kemény datolyát használat előtt 1-2 óráig tiszta vízben kell áztatni, hogy megpuhuljon, és csak utána lehet felhasználni a tortákhoz, édességekhez.
Remélem egyre több ételt sikerült elkészíteni, és beilleszteni a család étrendjébe.
köszönöm, és viszont kívánom,
üdv: Gitta