Zöldséges korong (aszalvány)
Ezt az aszalványt a formája miatt szeretjük! Kifejezetten kenyérként használjuk. Rátehetünk különféle szószokat, pástétomokat, a korong pereme meg fogja tartani, szépen kézbe vehető, és nem fog összetörni, lecsurogni. Ezt a kenyeret előre el lehet készíteni, sokáig eláll.
Legalább annyira magos, mint amennyire zöldséges… mondjuk az benne a jó, hogy nem túl zsíros, mint általában a nyers aszalványok. A zöldségek aszalással nagyon sokat veszítenek a súlyukból (magas a víztartalmuk), így “nem éri meg” zöldségből aszalványt készíteni. Persze csak akkor, ha el akarja adni az ember, és számít a tömeg. A zöldségek 10-20% a szárazanyag, a többi víz, ami aszaláskor elpárolog. Ha magunknak készítjük, akkor viszont inkább több zöldséget tegyünk bele, mert a zöldségektől lesz sokkal finomabb!
Hozzávalók (kb 25 kis koronghoz)
10 dkg lilahagyma
20 dkg cékla
40 dkg sárgarépa
30 dkg őrölt lenmag
10 dkg durvára törött napraforgó mag
kevés víz
só
A zöldségeket apróra dolgozzuk konyhai robotgépben. Hozzákeverjük az őrölt magokat. Tésztaszerű állagúnak kell lenni. Ha túl száraz lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Jól keverjük el, gyúrjuk össze.
A tésztából kis gombócokat veszünk, majd az aszalógép tapadásmentes tálcáján egy kanál segítségével korongot formázunk belőle. (jobb kezünkben a kanállal egyengetjük, a bal kezünk alsó élével pedig kívülről gömbölyűre alakítjuk a korong szélét)
Aszalógépben 2 órán keresztül 60 fokos hőmérsékleten aszaljuk, majd levesszük a hőfokot 45 fokra. Egy újabb óra elteltével megfordítjuk, de már nincs szükség a tapadásmentes lapra, tegyük a rácsra.
Teljes kiszáradásig aszaljuk. (ez kb még 6-8 óra)
Készíthetünk belőle kisebb és nagyobb korongokat is, a nagyobb korongra tálalt saláta, csíra egy komplett főétel lehet.
Megkenhetjük nyers vegán kőrözöttel (napraforgómagból), és sok zöldséggel ehetjük.
Vagy mini pizzát csinálunk belőle:
Vagy kettőt egymásra borítunk, és úgy tálaljuk:
A sok szendvics is jól mutat a tálcán: