Zöldséges kesusajtgolyók almás lilakáposzta salátával
Egy nagyon jól összeillő kombináció, hiszen a sajtgolyó tömény, zsíros, a lilakáposzta pedig lédús, savanykás, gyümölcsös. Itt ismét megjelenik az édes íz, bár nem túl intenzíven, de szépen belesimul az összhatásba.
Hozzávalók:
20 dkg kesudió
8 dkg sárgarépa
6 dkg piros kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
2 dkg sörélesztő pehely
1 teáskanál só
1 evőkanál citromlé
a salátához:
60 dkg lilakáposzta
24 dkg alma lereszelve
30 dkg alma a szószhoz
citromlé, só, őrölt bors, őrölt kömény
Elkészítés: a kesudiót szárazon megőröljük, amennyire lehet, finomra, keverjük el a sörélesztő pehellyel. A zöldségeket (sárgarépát és a kaliforniai paprikát) nem túl simára turmixoljuk, vagy aprítógépben pépesítjük. Lehetőleg maradjanak benne pici zöldségdarabok, ne legyen teljesen homogén. Ezt a zöldségpépet sózzuk, és adjuk hozzá a citromlét. Az őrölt kesudiót és a zöldségpépet dolgozzuk össze. Egy jól gyúrható masszát kell, hogy kapunk. Ha ragacsos, akkor egy kanál utifűmaghéjt adjunk hozzá. Ha túl száraz, akkor még egy pici vizet. Ebből a masszából egyforma golyókat formázunk, tányérra helyezzük őket.
A salátához vékonyra gyaluljuk a lilakáposztát, az almát pedig nagylyukú reszelőn lereszeljük. Az almából kevés vízzel és citromlével, pici sóval turmixot készítünk, és ezt öntjük az almával elkevert káposztára. Kézzel jól átkeverjük. A salátához nem adunk olajat, mert a kesusajt elég zsírt tartalmaz, a saláta célja épp az, hogy ezt ellensúlyozza.