Rakott brokkoli
Rakott brokkoli egy kicsit másképp… vagyis nyersen.
El sem tudod képzelni, hogy milyen lehet a brokkoli nyersen. A brokkolit rózsáira szedjük, egészen pici darabokra, és egy könnyű, lágy, krémes környezetben tálaljuk, így már nem is olyan vad ötlet, hmmm?
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli,
1 kiskanál só
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
a mártás darabos része:
brokkoli szára
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
20 dkg áztatott napraforgó mag
a mártás „selymes” része:
2 közepes paradicsom
2 paprika
½ hámozott cukkíni
½ fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
csipet só,
1 teáskanál citromlé,
1 teáskanál méz
1 mokkáskanál őrölt kömény,
1 kávéskanál majoranna
a magtejfölhöz:
15 dkg áztatott napraforgó mag,
15 dkg kesudió
csipet só,
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál méz
víz
A brokkolit rózsáira szedjük, a puha szárát levágjuk, félretesszük a mártáshoz. (a nagyon vastag, kemény szár-részt kidobjuk). A kicsi brokkoli rózsákat megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, kézzel kicsit átforgatjuk.
A mártás két részből fog állni.
A darabos részhez a brokkoli levágott szárát, a sárgarépát, fehérrépát és a beáztatott napraforgó magot aprítógépben morzsásra aprítjuk.
A „selymes” rész turmixgépben készül: a hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel simára keverjük. Összekeverjük a „darabos” résszel, jól átforgatjuk.
A magtejfölhöz turmixgépben a hozzávalókat simára keverünk. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy egy tejföl sűrűségű szószt kapjunk. (a kesudiót lehet helyettesíteni áztatott napraforgó maggal, de kesudióval finomabb)
Egy nagyobb tálba kiszedjük a mártás felét, erre rátesszük a brokkoli felét. Újra mártás következik, majd ismét brokkoli. A tetejére magtejfölt csurgatunk, megszórjuk pirospaprikával. A maradék tejfölt külön tálaljuk.