Zöldséges kosárkák
Eredetileg ünnepi ételnek készült, de rájöttem, hogy ez annyira finom, hogy jó lehet bármikor elkészíteni és tálalni. Az alapja tulajdonképpen egy fasírt, csak a formája kicsit rendhagyó, mert laposra készítjük, kis peremmel, hogy megálljon rajta a szósz és a saláta. Ezeket a kosárkákat előre el lehet készíteni, jól megaszalni, így 2-3 hétig is el lehet őket tárolni a hűtőben felhasználásig.
20 dkg beáztatott dió (vagy napraforgó mag, vagy vegyesen)
10 dkg csíráztatott hajdina
10 dkg sárgarépa
5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanál őrölt lenmag
kis csokor petrezselyem apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma (ez elhagyható)
fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors ízlés szerint
A hozzávalókat aprítógépben finomra dolgozzuk, és tenyérnyi kis korongokat formázunk a masszából. Használhatunk kész formát, ahogy én:
de kézzel is meg lehet formázni.
Aszalógépben 10-12 óra alatt szárazra aszaljuk. Lehet azonnal tölteni és fogyasztani, de hűtőszekrényben 2-3 hétig eláll.
Zöldséges kesukrém
10 dkg kesudió
6 dkg fehérrépa lereszelve
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
kb. 1 dl víz
Tulajdonképpen bármilyen zöldség megfelel, cukkini, zeller, stb, mondjuk lehetőleg olyan zöldséget válassz, ami fehér, vagy hát lehet színes kesukrémet is készíteni, ki lehet próbálni… nincs határ… használd a fantáziád 🙂
A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk, egy sűrű, tejfölszerű szószt kapunk.
Paprika saláta (töltelék a kosárkára)
2 darab piros kaliforniai paprika
1 kisebb alma
2 darab kimagozott datolya
1-2 evőkanál citromlé
csipet só,
csipet chili
A töltelékhez a hozzávalókat konyhai robotgépben darabosra aprítjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl pépes, maradjon inkább darabos. Az ízesítésnél fontos, hogy egyszerre legyen édes, savanyú, sós és csípős.
Az alapokat tálra rakjuk, ráhalmozunk egy kevés tejfölt, majd 2 kanál lecsepegtetett paprika-tölteléket. Petrezselyemmel, lilahagymával, olajbogyóval díszítjük.