Csokitallérok
A legegyszerűbb és legszebb édesség mostanában 🙂
Annál színesebb, minél többféle magod, aszalt gyümölcsöd van otthon. Annál egészségesebb, minél tisztább csokit használsz alapanyagnak. Vehetsz készen jó minőségű keserű csokit is, de a legjobb, ha magad készíted kakaóvajból, kakaóporból… minden adalék mentesen 🙂
Az alapja lehet egyszerűen egy jó minőségű keserű csokoládé, amit gőz fölött megolvasztunk, ami a tetejére kerül, az pedig minden földi jó, amit a kamránk rejt. Most én ehhez csak aszalt sárgabarackot vásároltam, hogy sárga szín is legyen benne, egyébként minden más összetevő volt itthon. Nézzük mik lehetnek: dió, mandula, kesudió, tökmag, barna és sárga lenmag, szezámmag, aszalt hajdina csíra… A gyümölcsöket is színesen válogassuk össze: aszalt meggy, datolya, aszalt áfonya, mazsola, goji bogyó, aszalt sárgabarack, aszalt szilva….
A csoki: (ha találsz tejmentes, bio csokit, amiben csak természetes anyag van, akkor vedd azt)
10 dkg nyers bio kakaóvaj
5 dkg nyers bio kakaópor
1-2 evőkanál méz, vagy bármilyen édesítőszer, amit használsz (ne cukor legyen)
A kakaóvajat gőz fölött kevergetés mellett megolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport és az édesítőszert. Tapadásmentes lapra evőkanállal kis kupacokat formázunk, és mielőtt megkötne a csoki, rászórjuk a különböző magokat, aszalt gyümölcsöket. Javaslom ezeket már előre odakészíteni, ne akkor kelljen felkutatni, darabolni…
A csoki természetesen lehet készen vásárolt is, akkor aztán még egyszerűbb a dolog: egyszerűen csak ki kell bontani a csomagolásból ( 🙂 ) darabokra törni, és megolvasztani a gőz fölött. A többi már ugyanaz 🙂
1 kupac kb 1 dkg, vagyis egy 10 dkg-os csokiból kb 10 kupacot tudsz készíteni, ami így elsőre épp elég.