Mákos tekercs
Karácsony közeledtével ezt a receptet ki kell próbálni 🙂
Almalap nélkül is el lehet készíteni, nekem segített a méret tartásában, és a mákos tölteléket könnyebben kentem az almalapra, mint a mandulás-datolyás tésztára.
Egy kisebb tekercshez:
10 dkg pucolt mandula
15 dkg datolya (ez változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)
10 dkg őrölt mák
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé ízlés szerint
1 darab almalap (17×17 cm-es, ez a nagy tepsin készült almalap negyede)
A datolyát beáztatjuk, és ha megpuhult (ez a datolya minőségétől is függ, de 2-6 óra között kb), akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle. A datolyapép lekvár sűrűségű, és teljesen krémes, lágy.
A mandulát beáztatjuk, lehéjazzuk, majd megszárítjuk és nem túl finomra őröljük (a képen is látszanak világos rétegben a nagyobb darabok). A datolyapép felével összekeverjük és egy jól gyúrható masszává gyúrjuk. (ez lesz a világos tészta). A datolyapépet kis adagokban tegyük a mandulához, és csak annyit, hogy egy tömör, de mégis jól gyúrható massza legyen. Ez függ a datolya minőségétől, és attól, hogy mennyi vízzel készítettük el a datolyapépet, mennyire lágy. A tészta édességét is a datolya mennyiségével tudjuk szabályozni, minél többet teszünk bele, annál édesebb lesz.
A mákot is megdaráljuk, és a maradék datolyapéppel és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, ez egy lágyabb massza lesz. Fahéjjal, citromlével lehet ízesíteni, és ha nem elég édes, akkor ízles szerint lehet édesíteni. (datolyaszirup, méz, agavé szirup, vagy amit használsz)
A mandulás tésztát almalap nagyságúra nyújtjuk. Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk. Rásimítjuk a mákos krémet, és szépen feltekerjük.
Jó neki, ha áll egy fél napot. Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll. (de nem fog, mert megeszitek :))
Datolya: nagyon fontos, hogy cukor- és mindenféle adalékanyagmentes datolyát vegyél!
Ajánlom a Datolyakirály datolyáit 🙂
Válaszd az igazit!
Mark
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.