Epres krémtorta
Nem túl édes, ugyanakkor krémes és lágy. Lehet belőle akár több szeletet is enni, nem túl zsíros, hogy megfeküdje a gyomrunkat. Az értékes tápanyagok itt is érintetlenül, sértetlenül juthatnak be a szervezetünkbe, boldogítva minden egyes sejtünket!
Hozzávalók:
az alaphoz:
8 dkg mandula
8 dkg kókuszreszelék
12 dkg beáztatott datolya
csipet só
1 teáskanál kakaópor
a krémhez:
15 dkg kesudió (4 órára beáztatva)
50 dkg érett földieper
½ citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál növényi szirup
2 teáskanál agar agar
1 dl tiszta víz
A tetejére díszítésnek eper, ehető virágok, menta, stb…
Előkészítés: a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A datolyát beáztatjuk tiszta vízbe legalább 4 órára, és a kesudiót is beáztatjuk tiszta vízbe legalább 4 órára. A datolyát és a kesudiót is az áztató léből kivéve, nedvesen használjuk fel.
A mandulát szárazon kell használni, ha blansírozott mandulánk van (ez a fehér, héj nélkül), akkor nincs vele semmi dolog, használhatjuk minden előkészítés nélkül.
Elkészítés: az alaphoz először a mandulát őröljük meg nem túl finomra. A datolyát kivesszük az áztató léből, jól kinyomkodjuk. Aprítógépbe tesszük az alap többi hozzávalójával együtt, és egy jól formázható masszává dolgozzuk. Beletesszük a tortaformába, és jól lenyomkodjuk.
A krémhez a kesudiót, epret, citromlét, és a héját és a szirupot simára turmixoljuk. Legyünk türelmesek, lehet, hogy ez több ideig fog tartani, de megéri. Az agar agart-t feloldjuk 1 dl vízben, felforraljuk folytonos keverés mellett. Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni kb 60 fokig. Vigyázni kell, mert gyorsan megköt, ezért keverjük folyamatosan. Amikor már nem annyira forró, az epres masszához adjuk, és turmixgépben jól elkeverjük.
A torta tetejére simítjuk. Ütögetjük, rázogatjuk, hogy a teteje egyenletes sima legyen. Tegyük hűtőszekrénybe tálalásig.
Tálalás: díszítsük eper szemekkel, virágokkal, zöld levelekkel, reszelt csokoládé darabokkal.