Áfonyás Sajttorta
Könnyű, friss, ízletes, a krém a szádban olvad szét, ugyanakkor tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nem utolsó sorban pillanatok alatt készen van.
Készíthetjük bármilyen gyümölccsel, eperrel, málnával, vagy akár ananásszal is.
Hozzávalók:
alaphoz:
12 dkg kókuszreszelék (vagy zabpehely)
5 dkg száraz datolya tiszta vízben beáztatva
sajtkrémhez:
25 dkg kesudió 4 órára beáztatva
1 citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál növényi szirup (vagy több, ízlés szerint)
18 dkg olvasztott kókuszolaj
5 dkg sűrű kókusztej
2-3 evőkanál víz, ha szükséges
15 dkg kék áfonya friss vagy fagyasztott
1 evőkanál növényi szirup (vagy pár szem puha datolya)
1 csapott evőkanál utifűmaghéj
10 dkg áfonya a díszítéshez, citromfű vagy menta levelek
Előkészítés: a datolyát beáztatjuk legalább 4 órára. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés: az alaphoz aprítógépbe tesszük a beáztatott, majd kinyomkodott datolyát és a kókuszreszeléket, és addig aprítjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá. Ezt a masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára. A kesukrémhez minden hozzávalót simára turmixolunk. Kóstolni kell, és ha nem elég édes, akkor tegyünk még bele édesítőszert ízlés szerint. Ezt is a formába öntjük. A tortát betesszük a mélyhűtőbe dermedni.
Az áfonyát turmixgépbe tesszük és egy evőkanál édesítőszerrel és az utifűmaghéjjal simára keverjük. Ezt is rásimítjuk a tortára, és visszatesszük a hűtőszekrénybe. Tálaláskor még egy marék áfonyát, néhány levélke mentát, citromfűt teszünk a tetejére.
Ha azt szeretnénk, hogy a torta oldala ilyen szép rusztikus legyen, akkor a tortaforma oldalát is béleljük ki sütőpapírral. A papír a nedvességtől megráncosodik, és attól lesz ilyen érdekes formája a torta oldalának.